lundi 22 novembre 2010

Olive picking

En Provence, au mois de novembre, tout le monde ramasse ses olives. Ca se fait. C'est la tradition. Même quand on n'a que 3 petits oliviers dans le jardin ? Ben oui, why not ? Alors nous y voilà, tout le monde sur l'échelle, le sac autour du cou, à ratisser nos olives... Peuchère... Puis on pèse (plus de 10kg quand même !), et on donne à la voisine qui a fait de même, et qui ira porter tout ça au moulin à huile de La Fare les Oliviers avant de nous remettre notre trophée : une petite bouteille de "notre" huile -- enfin, un peu mélangée avec celle des autres... C'est pas beau ça ?


November in Provence is olive picking time. That's what people do. It's tradition. Even though we just have 3 teeny tiny olive trees in our backyard ? Sure, why not ? So, there we go, the whole family on ladders and steps, a bag strapped around our neck, picking our olives... "Peuchère" (= "Well" in Provencal dialect)... After weighing our harvest (more than 22lbs, not bad !), we deliver the load to our neighbor, who did the same thing in her own yard, and will carry the whole thing to the oil mill of La Fare les Oliviers before giving us our payback : a small bottle of "our" olive oil -- well, not exactly, but it's all about getting the feeling =) Isn't that nice ?

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